Antiterreuractie in Barcelona – Een van de opgepakte verdachten gesignaleerd voor concert van Eagles of Death Metal

Een van de negen verdachten die dinsdag bij een antiterreuractie van de Spaanse politie opgepakt werd in de buurt van Barcelona, werd vorig jaar onderworpen aan een identiteitscontrole op het moment dat hij in de Catalaanse hoofdstad aan de concertzaal stond waar de Amerikaanse band Eagles of Death Metal later die avond zou optreden. De man is een van de vier verdachten die volgens de Catalaanse politie banden zou hebben met verdachten die werden opgepakt na de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016. Eagles of Death Metal stond op het podium in de Bataclan in Parijs toen terroristen op 13 november 2015 de zaal binnenvielen en 90 slachtoffers maakten.
De band gaf op 10 september vorig jaar een concert in de Apollo in Barcelona. Het concert kreeg, mede door wat er in Parijs gebeurd was, het stempel “risicovol” mee, waardoor de politiediensten massaal aanwezig waren. In het kader daarvan werd een identiteitscontrole uitgevoerd bij een man die zich voor de ingang van de zaal bevond. “Bij identificatie ontdekten we banden met de aanslagen in België en hebben we besloten om de man en zijn entourage van dichtbij in de gaten te houden”, aldus een woordvoerder van de politie, die benadrukte dat de onderzoekers “niet denken dat de man wilde toeslaan op het concert”.
De antiterreuractie van dinsdag was een samenwerking tussen de Catalaanse politie, de Spaanse nationale politie en de Belgische federale politie. Ook in Marokko werden dinsdag huiszoekingen uitgevoerd in hetzelfde onderzoek.

Bron: Belga