Uber experimenteert met vliegende taxi’s

De toekomst van de taxi hangt in de lucht. Althans, als het van Uber afhangt. De taxidienst wil vliegende taxi’s toevoegen aan zijn vloot.

Onder de vlag ‘Uber Elevate’ verzamelt de taxi-app overheden, private partners en luchtvaartspecialisten om zo snel mogelijk vliegende persoonsvoertuigen in de omloop te brengen. De vliegende vierwielers moeten helpen om het fileprobleem op te lossen en hun klanten sneller op de bestemming te krijgen.

Het idee is dat je binnen enkele jaren via een Uber X of een Uber Black naar een vertiport gaat. Daar stap je vervolgens in een vliegende taxi die je naar de dichtstbijzijnde vertiport brengt. Vervolgens stap je opnieuw in een traditionele taxi voor de laatste kilometers.

Uber is nochtans niet van plan om de vliegende taxi’s zelf te bouwen. De start-up is niet geïnteresseerd om de vliegende voertuigen zelf te bezitten. Maar vorig jaar overtuigde het bedrijf wel Mark Moore, een gerespecteerde NASA-ingenieur om de ontwikkeling van de VTOL-voertuigen naar een hoger niveau te tillen. De VTOL staat voor vertical take-off and landing, de technologie die de auto’s de lucht in helpt. Daarbij wordt de auto een soort drone met enkele passagiers.

 

Het grootste voordeel van de VTOL-technologie is de enorme plaatsbesparing. In tegenstelling tot vliegtuigen heb je immers geen landingsbaan nodig om het voertuig de lucht in te sturen.

Uber is niet het enige bedrijf dat experimenteert met de VTOL-technologie. Ook het Duitse Lilium pakte vorige week uit met geslaagde elektrische VTOL-testvluchten. En ook vliegtuigbouwers als Boeing en Airbus broeden volop op hun eigen VTOL-voertuigen.