Ötzi vermoedelijk toch niet vermoord

De ijsmummie van een man uit de kopertijd (circa 5300 jaar oud) - AFP / A. Solero

Ötzi, de oudste menselijke mummie die in Europa is gevonden, is toch niet vermoord. Na nieuw onderzoek van een Zwitserse antropoloog blijkt hij doodgevroren te zijn.

Ötzi is een ijsmummie van een man die stamt uit de kopertijd (circa 5300 jaar oud). De “ijsman” werd in 1991 gevonden in de Alpen door wandelaars. Sindsdien zoeken wetenschappers nog steeds naar de doodsoorzaak van Ötzi. Lang werd gedacht dat hij vermoord werd, maar dat blijkt dan toch niet zo te zijn. Een nieuwe hypothese van de Zwitserse antropoloog Frank Rühl stelt dat hij doodgevroren is en dus niet de geweldadige dood stierf die in eerder onderzoek werd beschreven.

Weliswaar kon men in eerder onderzoek vaststellen dat Ötzi ter hoogte van de schouder een verwonding opgelopen had. Dat zou gebeurd zijn toen een stenen pijlpunt zijn schouder doorboorde. Maar op basis van röntgenonderzoek kon de Zwitserse antropoloog vaststellen dat Ötzi 100 milimeter bloed had verloren, wat lang niet genoeg is om van te sterven. Dus concludeert Rühl dat de “ijsman” overleden is aan de koude.