Hoogtechnologische boom zuivert Brussel

Op de Kunstberg in hartje Brussel is een hoogtechnologische boom geplant. De installatie ziet er niet alleen bijzonder uit, ze heeft ook een belangrijke functie: de luchtkwaliteit in de stad opkrikken.

Met één installatie de luchtkwaliteit in een stad significant verbeteren? Het klinkt misschien ambitieus, maar deze installatie is dan ook behoorlijk bijzonder.

1.682 planten

De totale plantenmuur heeft immers een oppervlakte van bijna negen vierkante meter en bestaat uit 1.682 verschillende kleine plantjes. Samen zullen zij de stikstofdioxide en het fijnstof in de lucht absorberen en wegfilteren. Het stadsbestuur maakt zich sterk dat het luchtzuiverend vermogen van de installatie gelijk is aan die van 275 volgroeide bomen.

Zelfvoorzienend

Dankzij de zonnepanelen die een besproeiingssysteem en meetapparatuur aandrijven kan de boom zichzelf van energie voorzien. Er zitten ook speciale sensoren op die de vochtigheidsgraad van de bodem meten en indien nodig de pompen en kleppen in beweging zetten.

Verkoeling

Daarnaast is de boom uitgerust met een waterreservoir, waardoor hij voor afkoeling kan zorgen op plaatsen waar er zich hitte-eilanden kunnen vormen. Die verfrissing is voelbaar in een straal van vijf meter rond de opstelling. Naast de broodnodige verkoeling, zou de boom ook moeten bijdragen een aangenamere levenssfeer.

Het stadsbestuur is bijzonder verheugd met de komst van de City Tree en spreekt over een “hoogtechnologisch juweeltje dat bijdraagt aan een beter leefmilieu”.

De City Tree zal voorlopig drie maanden getest worden om te kijken of hij de beloftes kan waarmaken. Eerder al experimenteerden Parijs, Berlijn en Oslo met een gelijkaardige boom in de stad.