Nederlands Elftal lijkt veroordeeld tot Advocaat

Wordt Dick Advocaat de nieuwe Nederlandse bondscoach?
AFP / O. Scarff

In Nederland verloopt de zoektocht naar een nieuwe bondscoach niet zo vlot. Topkandidaat Henk ten Cate heeft bedankt voor de eer, waardoor Dick Advocaat in poleposition ligt om Danny Blind op te volgen aan het hoofd van Oranje.

En daar is lang niet iedereen blij mee. Zo mochten Arjen Robben en Wesley Sneijder hun zegje doen bij Hans van Breukelen, die als technisch directeur van de Nederlandse voetbalbond belast is met de zoektocht naar een nieuwe bondscoach.

Vooral Sneijder liet daarin duidelijk blijken dat hij niet gewonnen is voor een terugkeer van Advocaat. De Hagenaar was vorig jaar heel even in dienst als assistent van Blind, maar vertrok al snel om in Turkije hoofdtrainer van Fenerbahçe te worden. Dat werd hem toen niet in dank afgenomen.

Dat Advocaat nu toch kandidaat nummer één lijkt, is eerder een zwaktebod. Het is geen geheim dat Van Breukelen in eerste instantie hoopte op Louis van Gaal, met Ronald Koeman als alternatief. Dan kwam de Duitser Roger Schmidt in beeld, en pas in vierde instantie kwam hij bij Henk ten Cate uit. M

aar de Amsterdammer legde het aanbod naast zich neer. «De baan is mij toegezegd, maar uiteindelijk heb ik besloten dat niet te doen», zegt hij in De Telegraaf. «Als je zo’n verantwoordelijke baan aanneemt, is het essentieel dat de hele organisatie daar achter staat, anders wordt het geen succes.»

Afgelopen weekend kreeg ook Advocaat het bezoek van Van Breukelen, wat er dus op wijst dat hij alternatief nummer één is. Voor het einde van de week zou de opvolger van Danny Blind bekend moeten zijn.

Of het nu Advocaat wordt of toch nog iemand anders, hem wacht de zware taak om Oranje alsnog naar het WK in Rusland te loodsen. Nederland staat met 7 op 15 voorlopig pas vierde in zijn WK-kwalificatiegroep.