Poolse milieuminister laat massale houtkap toe, onbekenden hakken er dertig om bij hem

door
Belga
Leestijd 1 min.

Onbekenden hebben "een dertigtal bomen geveld" op het privé-eigendom van de Poolse minister van Milieu Jan Szyszko, auteur van een omstreden wet die massale houtkap toelaat in Polen. Dat deelde de politie dinsdag mee. Achtendertig dennen en levensbomen (thuja) van drie tot zeven meter hoog werden zondagnacht in de tuin van de minister in Tuczno geveld met een kettingzaag, zegt de politie. De Poolse media vermoeden dat het incident "een daad van vergelding kan zijn tegen de wet-Szyszko", die sinds 1 januari privépersonen toelaat bomen om te hakken op hun eigendom zonder officiële toelating, op enkele zeldzame uitzonderingen na.

Milieuorganisaties menen dat deze wet zal leiden tot massale houtkap in heel het land. Eerder kon een boom, waarvan de diameter groter was dan 25 of 35 centimeter naargelang de soort, pas geveld worden met een vergunning van de lokale milieudiensten.

Milieuactivisten verwijten de minister bovendien dat hij de omstreden "beschermende" houtkap heeft toegelaten in het eeuwenoude bos van Bialowieza, het koninkrijk van de Europese bizon dat deel uitmaakt van het werelderfgoed van de UNESCO.

Bron: Belga