Canadese provincie experimenteert met basisinkomen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Canadese provincie Ontario gaat het basisinkomen uittesten, om te kijken wat de gevolgen zijn voor de jobkansen van kwetsbare werknemers. Dat heeft de premier van de provincie, Kathleen Wynne, aangekondigd. Het proefproject voorziet drie jaar lang in een basisinkomen voor 4.000 mensen tussen 18 en 64 die werken maar toch onder de armoedegrens leven. Dat moet hen helpen hun situatie op het vlak van gezondheid, werk en woonomstandigheden te verbeteren. "We willen kijken of een basisinkomen een positief effect heeft op het dagelijks leven van mensen", legde Wynne uit.

Het basisinkomen kan voor een alleenstaande gaan tot 16.989 Canadese dollar (11.600 euro) per jaar, en tot 24.027 Canadese dollar (16.491 euro) voor een koppel. De begunstigden kunnen hun inkomen verhogen via arbeid, maar dan moeten ze wel de helft afstaan.

De begunstigden werden op toevallige basis gekozen, uit de steden Hamilton, Thunder Bay en Lindsay. De kosten van het pilootproject per jaar worden geschat op 50 miljoen dollar (34 miljoen euro). Het pilootproject start, afhankelijk van de stad, aan het begin van de lente en het einde van de herfst. Over een dik jaar volgt een evaluatie, net voor de verkiezingen, aldus de liberale regering van Wynne.

Volgens het instituut voor statistiek leeft dertien procent van de inwoners van Ontario onder de armoedegrens. In de jaren zeventig testten de Canadese steden Winnipeg en Dauphin al eens het basisinkomen, maar het bleef bij experimenten.

Bron: Belga