Bondscoach De Weert: "WK-parkoers is minder lastig dan gedacht"

door
Belga
Leestijd 3 min.

Een delegatie van de Belgische wielerbond verkende dinsdag de omloop van het wereldkampioenschap wielrennen in het Noorse Bergen. "Het is een mooi parkoers, maar voor ons Belgen had het net iets lastiger mogen zijn", was de conclusie van bondscoach Kevin De Weert. Met vier renners (Oliver Naesen en Jolien D'Hoore, plus tijdrijders Yves Lampaert en Ann-Sophie Duyck) en evenveel bondscoaches (Kevin De Weert voor de eliterenners, Ludwig Willems, Jean-Pierre Dubois en Carlo Bomans voor respectievelijk de vrouwen, beloften en junioren) werden de wegen van de wegrit en de tijdrit verkend. Er werden twee rondjes gereden op het circuit van 19,1 kilometer, dat de mannen elite na een aanloop van 40 kilometer twaalf keer zullen moeten afleggen. "Het klimmen is iets minder lastig is dan wat we verwacht hadden", vertelde De Weert na zijn verkenning. "We dachten dat we iets zouden aantreffen dat zich qua lastigheid tussen een Ronde van Vlaanderen en een Amstel Gold Race zou bevinden, maar het is toch iets minder zwaar dan dat."

De Weert ziet daarom de betere klimmers onder de spurters wedijveren met de echte punchers. "Sinds bekend is dat Noorwegen dit WK organiseert, wordt er gesproken over Alexander Kristoff. Wel, ik denk dat de Kristoff van de Ronde van Vlaanderen 2015 ook dit parkoers aankan. Net als types zoals een Michael Matthews. Het zal een strijd worden tussen die sprinters en de punchers, die zullen proberen om een kloof te slaan op de langste klim, die volgens onze renners nog best meevalt. Omdat de klim zich nog vrij ver van de finish bevindt, wordt het dan de vraag of de aanvallers uit de greep van het peloton kunnen blijven of niet."

De Belgische ploeg kan met Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert op papier twee topfavorieten aan de start brengen. "Voor Greg en Phil had het net iets lastiger mogen zijn", stelt De Weert. "Maar op zich ben ik wel blij met wat ik zag, dit is nog altijd een mooi parkoers. En omdat het hier zo vaak regent (gemiddeld 230 dagen op een jaar, maar niet tijdens de verkenning van de Belgen) en omdat het bijna de hele tijd draaien en keren is, kan het toch nog zwaarder worden dan het nu lijkt. Bovendien is het al het hele voorjaar zo dat de punchers aan het langste eind trekken."

De delegatie verkende ook de tijdrit, die bij de mannen-elite wordt gekenmerkt door de steile Mount Floyen aan het eind van de 31 kilometer. "Erg spectaculair", zag De Weert. "De lus voor de klim, die tweemaal wordt afgelegd, is glooiend. De klim aan het eind is de plaats waar je veel tijd kan goedmaken of verliezen. Meer dan drie kilometer lang aan meer dan negen procent, smal en met heel steile haarspeldbochten. De Froome's en de Dumoulins zijn daardoor in het voordeel, maar we moeten nog even de data van vandaag analyseren en zien in hoeverre deze klim doorweegt in vergelijking met de rest van het parkoers."

De wereldkampioenschappen in Bergen worden afgewerkt van 16 tot en met 24 september. Op woensdag 20 september rijden de eliterenners hun WK tegen de klok, op zondag 24 september de wegrit. Voor de vrouwen elite staan de tijdrit (21 kilometer, zonder Mount Floyen) en wegrit (152 kilometer over 8 lokale rondes) op dinsdag 19 en zaterdag 23 september geprogrammeerd.

bron: Belga