België stapt mee in internationale aanpak van ransomware-fenomeen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De cybersecuritydiensten van de overheid en de politie werken sinds begin april samen aan een internationaal project dat het fenomeen van ransomware aan banden wil leggen. Bij dit relatief nieuw fenomeen versleutelen cybercriminelen data van gebruikers die ze enkel vrijgeven in ruil voor virtueel losgeld. Het aantal meldingen van ransomware was in 2016 22 keer hoger dan in 2014, met vorig jaar 6.261 gevallen. Met internationale samenwerking en de focus op preventie is België een van de eerste leerlingen van de klas om het probleem te counteren, zegt Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity, dinsdag tijdens een persconferentie. De aanpak van ransomware vereist heel wat samenwerking, zegt Walter Coenraets van de Federal Computer Crime Unit van de federale politie. "Enerzijds werken we aan een betere nationale afstemming met de Werkgroep Ransomware Justitie. Anderzijds beperkt het fenomeen zich niet tot de Belgische grenzen. Daarom is er ook nood aan meer en betere internationale informatie-uitwisseling", zegt Coenraets.

Hier treedt de Nederlander Jornt van der Wiel hem in bij. Van der Wiel werkt voor Kaspersky Lab, dat zijn expertise ter beschikking stelt aan Europol, de Nederlandse en sinds deze maand ook Belgische overheid. "We benadrukken dat het in de strijd tegen dit soort van cybercriminaliteit noodzakelijk is dat zoveel mogelijk informatie gedeeld wordt met de juiste instanties." Van der Wiel benadrukt overigens dat het hen enkel om die informatie te doen is. "Er is geen geld mee gemoeid."

De cijfers over het aantal incidenten zijn een onderschatting van het werkelijke probleem. Een nieuwe website - www.nomoreransom.org - moet mensen het probleem helpen herkennen en duidelijk maken welke stappen ze moeten zetten om uiteindelijk een klacht in te dienen, als ze het slachtoffer zijn.

Want, zo stelt De Bruycker, ligt de eindverantwoordelijkheid nog steeds bij de gebruiker zelf en moet er dus voorzichtig omgesprongen worden met het openen van verdachte e-mails of het downloaden van onbekende software. "Je kan over een superveilige wagen beschikken maar als je er roekeloos mee rond rijdt, zal je ook brokken maken."

bron: Belga