Hotspot voor muziekfans opent deuren in Parijs

La Seine Musicale
AFP / P. Kovarik

In de Franse hoofdstad zijn twee nieuwe concertzalen in gebruik genomen. Daarmee groeit het westen van Parijs uit tot een cultureel stadsdeel, La Seine Musicale.

Aan de oever van het Île Séguin, het eiland in het westelijk stadsdeel Boulogne-Bilancourt, lagen tot begin jaren 90 nog de fabrieken van autobouwer Renault. Toen was het nog een hotspot voor de industrie maar nu wordt het een cultureel centrum in de stad. Het was de zakenman François Pinault die zijn schouders onder het project stak.

La Seine Musicale groepeert twee concertzalen en toebehoren. Voor het project moest Pirault 170 miljoen euro neertellen, waarvan hij 80 miljoen via privé-investeerders kreeg. Het is nog maar het begin, want in de komende jaren volgen er nog een muziekcampus, waar onder meer het label Universal Music zal huizen, en een centrum voor hedendaagse kunst.

Bob Dylan

De Japanse architect Shigeru Ban tekende de plannen. In de koepel van het gebouw is de concertzaal voor klassieke muziek ondergebracht. Daar is er plaats voor 1.150 bezoekers. Verder is er nog een grote zaal, die 4.000 zittende en 2.000 staande toeschouwers kan ontvangen. Daar zullen ook grootschalige dansvoorstellingen, musicals en spektakels plaatsvinden.

Afgelopen weekend werd het architecturaal hoogtepunt geopend met een concert van de Amerikaanse zanger Bob Dylan.