«Honden zijn de beste luisteraars»

Een hond als logopedist, ergotherapeut of als bejaardenhulp. Het klinkt een tikkeltje vreemd, maar in de Toscanzahoeve is het dagelijkse kost. De trouwe viervoeters worden er opgeleid en ingezet om de menselijke therapeuten te assisteren gedurende de sessies.
door
marketing
Leestijd 2 min.

Het gebruik van therapiehonden staat in ons land nog in zijn kinderschoenen, maar daar wil Inge Pauwels verandering in brengen. “Op dit moment zijn therapiehonden in ons land nog vrij uitzonderlijk, maar ik ben ervan overtuigd dat dat niet lang zo zal blijven”, legt ze uit. “In Noord-Amerika zijn er bijvoorbeeld weinig scholen of ziekenhuizen zonder therapiehond”.

Actief vs passief

Zelf maakt ze in haar centrum gebruik van twee soorten therapiehonden. Enerzijds zijn er de passieve therapiehonden die bijvoorbeeld getraind worden om een epileptische aanval te voorspellen of aan te geven wanneer de bloedsuikerspiegel van een diabetespatiënt te laag is. Anderzijds zijn er ook de actieve therapiehonden. Zij blijven steeds bij de begeleider en assisteren tijdens de sessies met andere therapeuten.

“Veel bejaarden hebben een hekel aan ergotherapie, maar daar kan een hond verandering in brengen. Oefeningen om de grip te verstevigen zijn in het dagelijkse leven tamelijk saai, maar als je er een hond bij betrekt wordt dat speels en praktisch. Wie gooit er immers niet graag een speeltje naar zo'n enthousiaste viervoeter?”, klinkt het. “En de resultaten liegen er niet om. Mensen revalideren niet alleen sneller, maar worden ook socialer. Ze hebben immers iets om over te praten. We zien ook dat hun bloeddruk daalt en dat het algemeen welzijn sterk verbetert.”

De perfecte coach

Maar ook bij de minder evidente therapievormen kunnen honden van pas komen. “Een hond is een prima leescoach”, legt Pauwels uit. “Honden zijn de beste luisteraars die je je kan wensen. Hun gezicht vertrekt niet als de leerling een fout maakt en hun blik zal nooit afkeurend zijn. Dat geeft het zelfvertrouwen van onzekere leerlingen een boost. Bij beginnende lezers die vaak dezelfde woorden voorlezen, is het zelfs mogelijk om de hond te laten reageren op bepaalde woorden. Bij het woord ‘boom' kunnen ze dan bijvoorbeeld hun poot op de schoot van de lezer leggen”, aldus Pauwels.

En hoewel de voordelen van zo'n therapiedier voor zich spreken, zijn er wel degelijk nadelen. “Voor een volledig opgeleid therapiedier betaal je bij ons ongeveer 4.000 euro”, legt Pauwels uit. Dat is een slechts een fractie van de prijs die je betaalt voor pakweg een erkende blindegeleidehond, maar het blijft voor de meeste mensen een smak geld. Bovendien zijn niet alle instanties even blij met de komst van een therapiedier. “Veel mensen in de zorg vinden dieren vies. Dat is een illusie, want elk beest is medisch en gedragsmatig goedgekeurd”, besluit ze.

Op 21 mei houdt de Toscanza­hoeve een opendeurdag in hun nagelnieuwe pand. Meer info via toscanzahoeve.be.


Foto: Pexels