Spanning Noord-Korea - Trump bespreekt situatie met Abe aan de telefoon

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft met Shinzo Abe telefonisch afgesproken om Noord-Korea te blijven aanmanen tot zelfbeheersing. Dat heeft de Japanse premier vandaag gezegd.

"We waren het er volledig over eens om Noord-Korea tot zelfbeheersing op te roepen, omdat het gevaarlijke, provocerende acties blijft ondernemen", zei Abe aan de verslaggevers. "Noord-Korea's nucleaire en raketprogramma's vormen een ernstige bedreiging voor de veiligheid, niet enkel voor de internationale gemeenschap maar ook voor ons land." De twee leiders belden een halfuur met elkaar, nu de vrees bestaat dat Noord-Korea morgen op de 85ste verjaardag van zijn leger opnieuw ballistische raketten gaat afvuren of een kernproef gaat doen.

Noord-Korea deed een mislukte raketlancering op 16 april, de dag na de viering van de 105de verjaardag van zijn stichter Kim Il Sung. "We blijven nauw samenwerken met de Verenigde Staten, behouden ons vooruitstrevend bewakings- en waarschuwingssysteem, en nemen een resolute houding aan", zei Abe.

Op zondag begonnen Japanse torpedojagers aan een gezamenlijke oefening met Amerikaanse oorlogsschepen in het westen van de Stille Oceaan. Daar neemt ook het Amerikaanse vliegdekschip Carl Vinson aan deel, dat volgens vicepresident Mike Pence voor het einde van de maand aankomt in de Japanse Zee.

bron: Belga