Gatz wil Boekstart ondersteunen in heel Vlaanderen en Brussel

Gatz wil Boekstart ondersteunen in heel Vlaanderen en Brussel

Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz (Open Vld) gaat het project Boekstart, waarmee kinderen al op jonge leeftijd in contact worden gebracht met boeken, structureel ondersteunen in heel Vlaanderen en Brussel. Dat heeft hij maandag gezegd op de zesde editie van het symposium “De Staat van het Boek” in het Vlaams Parlement. Boekstart – tot eind vorig jaar nog Boekbaby’s genoemd – bestaat nu al ruim tien jaar en is een samenwerking tussen Iedereen Leest (de vroegere Stichting Lezen), de openbare bibliotheken en Kind en Gezin. Op verschillende momenten tijdens de voorschoolse leeftijd van hun kinderen krijgen ouders een boekenpakket en informatie over het belang van voorlezen en de bibliotheek.

Boekstart begon als een proefproject in tien gemeenten, maar is ondertussen uitgegroeid tot een initiatief waar 122 Vlaamse gemeenten aan deelnemen en jaarlijks 22.000 gezinnen mee worden bereikt. Het project is vooral in Limburg en West-Vlaanderen populair, aangezien momenteel enkel daar financiële steun wordt geleverd aan het project.Minister Gatz wil daar nu, na de overname van de bevoegdheden van de provincies, verandering in brengen. Vanaf 2018 komt er structurele ondersteuning van de Vlaamse overheid zodat nog meer steden en gemeenten in Boekstart zullen stappen. “De middelen daarvoor zijn al verzekerd”, zegt Gatz. “Hoe meer gemeenten we kunnen overtuigen om in het project te stappen, hoe beter.”

De minister hamert dan ook op het belang van het project. “Onderzoek toont aan hoe belangrijk het voor baby’s, peuters en kinderen is om van boeken, liedjes en gedichtjes te genieten. Hoe vroeger ze met boeken en lezen experimenteren, hoe beter voor hun taal- en leesontwikkeling.”

bron: Belga