Vaccin tegen malaria voor het eerst toegediend

Foto AFP

Vanaf 2018 zal voor het eerst een vaccin tegen malaria op grote schaal getest worden. De inenting wordt toegediend in Kenia, Ghana en Malawi.

Volgens de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is Afrika het zwaarst getroffen door malaria. Meer dan twee derde van de mensen die sterven aan malaria is er jonger dan 5 jaar. Daarom ontwikkelde de Britse farmareus GlaxoSmithKline samen met gezondheidsorganisatie PATH het vaccin Mosquirix (ook RTS,S genoemd) dat gericht is op jonge kinderen. Het middel heeft al klinische testen doorlopen, maar is nog nooit gebruikt in de ‘echte wereld’.

Mosquirix kreeg in 2015 de goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau. Het vaccin kan de mens niet volledig beschermen tegen besmetting, maar verwacht wordt dat het aantal malariagevallen zal verminderen en het ziekteverloop minder erg wordt. Volgens de WHO kan dit vaccin tienduizenden levens redden. Met de vaccinatiecampagne wil de Wereldgezondheidsorganisatie tussen 2018 en 2020 minstens 360.000 kinderen inenten.

Naast vaccineren zal de Wereldgezondheidsorganisatie ook opleidingen geven over diagnose, behandeling en preventie van malaria. De ziekte wordt verspreid door muggen die besmet zijn met de parasiet Plasmodium falciparum. Malaria veroorzaakt symptomen als hevige koorts, diarree, braken, migraine en spierpijn.

België speelt volgens de WHO een essentiële rol in de ontwikkeling van het vaccin. Het internationale team dat zich op de ziekte focust, werkt vanuit Waver en telt verschillende Belgische onderzoekers.