Weerbericht – Frisse zondag met zonnige perioden

Zondagnamiddag blijft het vrij fris met zonnige perioden en wolkenvelden waaruit in het noordoosten hooguit een plaatselijk buitje kan vallen. De maxima liggen tussen 7 graden op de Ardense hoogten en 11 tot 13 graden in de andere streken. De matige noordenwind neemt geleidelijk in kracht af en wordt veranderlijk. Dat meldt het KMI. Zondagavond is het rustig en droog. De opklaringen worden geleidelijk breder en in het zuidoosten van het land gaat het licht vriezen. Tijdens het tweede deel van de nacht verwachten we opnieuw meer bewolking in het westen. Minima van -2 tot 0 graden in het zuidoosten, rond 3 of 4 graden in het centrum en rond 5 of 6 graden in het westen. De wind waait eerst zwak uit veranderlijke richtingen. In het westen draait de wind later naar zuidwest en wordt dan matig.

Maandagochtend is het nog vrij zonnig in het binnenland. Overdag verwachten we uitgebreide wolkenvelden met tussendoor nog een opklaring. In het westen neemt de bewolking na de middag verder toe en kan er een spatje regen vallen. Het wordt iets zachter met maxima van 10 of 11 graden in Hoog- België en van 13 tot plaatselijk 15 graden in de andere streken. De wind waait overdag zwak tot meestal matig en ruimt van zuidwest naar west tot zuidwest. Aan zee wakkert de wind op het einde van de dag aan naar vrij krachtig.

Maandagavond en – nacht trekt een storing van noordwest naar zuidoost over het land. Het wordt zwaarbewolkt tot betrokken met af en toe regen. In het uiterste zuidoosten van het land blijft het wellicht nog droog tot de ochtend. De minima zijn overal positief tussen 2 graden op de Ardense hoogten en 6 graden aan zee. Er staat een matige en aan zee soms vrij krachtige wind uit west tot zuidwest die in de westelijke landshelft later ruimt naar noordwest. Rukwinden tot 50 km per uur aan zee.

Dinsdagvoormiddag is het in het zuidoosten eerst nog zwaarbewolkt met regen of op de Ardense hoogten eventueel wat winterse neerslag. Elders begint de dag droog met opklaringen maar al gauw trekken buien het land in vanaf het noordwesten. In de namiddag kunnen er overal buien vallen die vrij intens kunnen zijn en ook kunnen gepaard gaan met korrelhagel. De maxima liggen tussen 6 graden in de Ardennen en 9 of 10 graden in het centrum van het land. De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit west tot noordwest.

Woensdag en donderdag is het nog altijd onstabiel en fris met opklaringen maar ook voorjaarsbuien die kunnen gepaard gaan met een donderslag. De maxima liggen tussen 6 en 11 graden bij een overwegend matige noordwestelijke wind.
Vrijdag zijn nog altijd buien mogelijk maar minder intens dan de dagen voorheen. De temperaturen stijgen tot ongeveer 12 graden in het centrum. Volgend weekend zou het grotendeels droog blijven maar neerslagzones zijn nooit veraf. Het wordt minder fris met maxima in de buurt van 15 graden. Tot zaterdagochtend is er nog altijd lichte nachtvorst mogelijk in het oosten van het land en lokaal ook in het centrum.

bron: Belga