Franse presidentsverkiezingen - Honderdtal Fransen viert in Brussel de overwinning van Macron

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een honderdtal personen is zondagavond samengekomen in de bar James Joyce, in de Archimedesstraat in de Europese wijk in Brussel, om de resultaten van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen te volgen. Dat heeft het steuncomité van Emmanuel Macron gemeld. Talrijke Fransen zijn aan de slag in de Europese wijk in Brussel, zowel van een linkse als een rechtse stempel. De centrumkandidaat Macron is voor alle aanwezig echter al de overwinnaar van de verkiezing. Tegenover het Front National van Marine Le Pen kan hij enkel maar de Fransen samenbrengen, wat minder zeker was geweest indien de rechtse François Fillon of de radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon was gewonnen, klinkt het.

De jonge linkse kiezers betreuren wel dat Marine Le Pen naar de tweede ronde gaat, al is het maar voor het imago van Frankrijk in het buitenland. Ze roepen op om ook voor de tweede ronde naar de stembussen te trekken. "Een verkiezing is nooit op voorhand gewonnen. Het is belangrijk dat alle progressieven zich achter Emmanuel Macron verenigen om Marine Le Pen te blokkeren. Zij zou het slechtste zijn dat ons land kan meemaken: door het vertrek uit de Europese Unie, het economische programma dat ze voorstelt, door de haat die ze verspreidt...", zegt Philip Cordery, socialist en volksvertegenwoordiger voor Fransen in de Benelux.

Volgens een van de oprichters van het steuncomité van Macron, zal Europa een belangrijk thema worden in de tweede ronde. "Macron is de enige die een geïntegreerde visie heeft over Europa, van een intergouvernementeel Europa, dat gebaseerd is op de principes van een open economie en van de wereld in de 21ste eeuw. Tegenover Marine Le Pen is de breuklijn het verschil tussen het Europa van de jaren 1960 en het Europa van de jaren 2030. Gaan we achteruit met een nationalistische politiek, met een verwerping door Frankrijk van de mondialisering? Macron wil Frankrijk op een intelligente manier inschrijven in de mondialisering en Europa is een hefboom", klinkt het. "Emmanuel Macron, dat is een beetje onze Kennedy. Een jonge, dynamische man. Hij geeft hoop aan Frankrijk, dat een beetje op de dool was."

bron: Belga