Fiscus bevestigt protocol rond auteursrechten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) en de uitgeversbedrijven hebben een akkoord om freelancejournalisten voor een deel in auteursrechten te vergoeden. De rulingdienst van Financiën heeft dat protocol nu bevestigd. "Ik ben blij dat dit opgelost is en dat er nu rechtszekerheid is voor alle betrokkenen", verklaarde minister van Financiën, Johan Van Overtveldt. De maatregel gaat in vanaf 1 juli en geldt voor alle freelancers die voor een uitgever werken, in hoofd- en bijberoep. Concreet mag men 50 procent van de globale vergoeding die men ontvangt (voor gebruik en hergebruik van zijn werk binnen de groep) in zijn belastingbrief aangeven als auteursrechten. Op deze inkomsten moet slechts 15 procent roerende voorheffing worden betaald. "Voor goede journalistiek is dit een goede zaak, want de vergoedingen voor freelancejournalisten zijn allesbehalve hoog. Deze mensen houden nu meer over", reageert Pol Deltour van de VVJ.

Auteursrechten worden al sinds 2008 beschouwd als roerende inkomsten, maar de fiscus deed de voorbije jaren vaak moeilijk over het deel van de inkomsten dat als auteursrecht mocht worden geboekt. "Tientallen mensen liggen momenteel in proces met de BBI (bijzondere belastinginspectie)", aldus Deltour. Ook hij is erg blij dat er nu eindelijk rechtszekerheid is.

De maatregel gaat in vanaf 1 juli. Het protocolakkoord werd afgesloten tussen de VVJ en de mediabedrijven Belga, Mediafin, Mediahuis, de Persgroep en Roularta. Deltour meent dat alle freelancers, ook in Wallonië, door de fiscus op dezelfde manier zullen behandeld worden en dus de helft van hun vergoeding in auteursrechten kunnen aangeven. België telt ongeveer 1.500 freelancejournalisten in hoofdberoep en nog eens minstens zoveel in bijberoep.

De precieze details zullen vanaf maandag te raadplegen zijn op www.journalist.be.

bron: Belga