Fed Cup - Elise Mertens en An-Sophie Mestach meppen België naar Wereldgroep I

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Belgische Fed Cup-team promoveert naar Wereldgroep I. In een barrageduel werd Rusland in Moskou met 2-3 verslagen. Elise Mertens en An-Sophie Mestach bezorgden België zondag het beslissende punt door Daria Kasatkina en Elena Vesnina in het dubbelspel met 6-1 en 7-6 (7/2) te verslaan. De 21-jarige Mertens en de 23-jarige Mestach, vorig jaar samen winnaar van het WTA-toernooi van Auckland, begonnen als underdog tegen Vesnina en Kasatkina, de nummers 5 en 85 op de wereldranking. Zelf zijn Mertens en Mestach pas 81e en 126e op de dubbelranking. Het Belgische duo nam evenwel snel de bovenhand en won vlot de eerste set. In de tweede namen ze ook een break voorsprong, maar bij 5-4 gaven ze op de eigen opslag drie wedstrijdpunten uit handen. In de tiebreak maakten ze het toch nog af. Na 1 uur en 24 minuten was de zege een feit.

Mertens (WTA-66) was dit weekend de heldin in de selectie van Dominique Monami. Ze bezorgde België ook al de eerste twee punten. Zaterdag versloeg ze Anastasia Pavlyuchenkova (WTA-16) met 6-4 en 6-0, zondag won ze met 6-4, 1-6 en 6-2 van Vesnina (WTA-15). Die Vesnina was zaterdag nog met 6-3 en 6-4 te sterk voor Alison Van Uytvanck (WTA-132). Van Uytvanck liet zondag haar plaats aan Maryna Zanevska (WTA-114), die haar debuut voor België maakte. De voormalige Oekraïense leek even op weg naar een beslissende zege tegen Kasatkina (WTA-29), maar moest uiteindelijk met 5-7, 6-1 en 6-0 het onderspit delven.

België kwalificeerde zich voor de barrages door twee maanden geleden in de eerste ronde van Wereldgroep II met 1-3 te winnen in Roemenië. Het is van 2012 geleden dat de Belgische Fed Cup-ploeg deel uitmaakte van Wereldgroep I, waarin de acht beste landen van de wereld zijn verzameld.

.

bron: Belga