De Padt krijgt 18 andere gemeenten mee in strijd voor betere verdeling Gemeentefonds

door
Belga
Leestijd 2 min.

Burgemeester van Geraardsbergen Guido De Padt (Open Vld) heeft de steun van 18 andere Vlaamse steden en gemeenten gekregen bij zijn strijd voor een betere verdeling van het Gemeentefonds. Deze week hebben ze een vernietigingsberoep ingesteld bij het Grondwettelijk Hof tegen twee decreten van december 2016 tot verdeling van de Vlaamse subsidies tussen de Vlaamse gemeenten, zo meldt De Padt zondag. Concreet gaat het om Geraardsbergen, Ninove, Denderleeuw, Lommel, Wetteren, Heusden-Zolder, Maasmechelen, Houthalen-Helchteren, Beveren, Destelbergen, Herk-de-Stad, Lochristi, Zonhoven, Tessenderlo, Halen, Alken, Lummen, Wichelen en Nazareth.

De Padt verzet zich al langer tegen "de systematische bevoordeling van 34 centrumsteden en 10 kustgemeenten bij de verdeling van de Vlaamse middelen". Hij vindt de gehanteerde verdelingswijze achterhaald en niet berustend op actuele objectieve maatstaven.

"De 34 centrumsteden worden nominatief genoemd en bevoordeeld, zonder rekening te houden met de evoluties op het vlak van de bevolkingscijfers, armoede, ruimtelijke evolutie,... van deze en andere gemeenten. Ook de Raad van State, de VVSG en professor Filip De Rynck (UGent) uitten reeds ernstige grondwettigheidskritieken tegen de achterhaalde, willekeurige en bijgevolg discriminatoire verdeling van de middelen tussen de Vlaamse gemeenten door de decreetgever", aldus de Geraardsbergse burgervader.

Bevoorrechte gemeenten ontvangen volgens De Padt jaarlijks een veel hoger bedrag per inwoner. Het gaat daarbij biivoorbeeld om Gent (1.257 euro), Antwerpen (1.233 euro), Aalst (420 euro), Ronse (341 euro) en Tielt (315 euro). Minder bevoorrecht zijn bijvoorbeeld Geraardsbergen (246 euro), Beveren (185 euro), Zonhoven (182 euro) en Nazareth (166 euro).

"Met het vernietigingsberoep bij het Grondwettelijk Hof willen we de scheefgegroeide en discriminatoire mechanismen ongedaan maken: 34 steden bevoorrechten op basis van niet verantwoorde criteria leidt immers tot een duaal Vlaanderen. Het staat ook in schril contrast met de ambitie van de Vlaamse regering om de bestuurskracht en autonomie van de gemeenten te verhogen", aldus De Padt.

De uitspraak van het Grondwettelijk Hof wordt binnen een zestal maanden verwacht.

bron: Belga