“Aan dit doorzichtig nummertje doen we niet mee”

Aan dit doorzichtig nummertje doen we niet mee

“Dit is een zeer doorzichtig nummertje waar we niet aan meedoen”, zo reageerde CD&V-voorzitter Wouter Beke zondagmiddag in De Zevende Dag (Eén) en het VTM NIEUWS op het aanbod van sp.a-Kamerfractievoorzitster Meryame Kitir om een wisselmeerderheid te leveren voor het realiseren van een meerwaardebelasting. “In de vorige regeringen waren de socialisten de eersten om te zeggen: laten we geen wisselmeerderheden sluiten over dergelijke thema’s”, voegde hij eraan toe. Kitir nodigde Beke in De Zondag uit voor een wisselmeerderheid om een wetsvoorstel over de meerwaardebelasting te stemmen in het parlement: “Zo krijgt de bevolking alsnog waar ze recht op heeft: een eerlijke fiscale bijdrage van de grote vermogens in dit land”.

De CD&V-voorzitter bleef eerder op de vlakte over het afschieten door Open Vld van het CD&V-voorstel voor een meerwaardebelasting, waarvoor N-VA de deur op een kier open zette. “In The State of the Union staat dat een rechtvaardige fiscaliteit belangrijk is. Wij hebben een voorstel ingediend, maar zijn bereid om ook de voorstellen van de andere partijen te onderzoeken”, aldus Beke, die opriep om hierover “niet te veel publieke discussie te voeren”, maar de voorstellen rustig te bekijken.

Wouter Beke floot ook zijn partijgenoot, staatssecretaris Pieter De Crem, terug over zijn uitspraken in De Standaard dit weekend dat het hem enorm moeilijk lijkt om de islam te laten sporen met westerse waarden zoals de gelijkheid van mannen en vrouwen of de godsdienstvrijheid. De islam is sinds 1974 een erkende godsdienst en er is geen andere weg dan een Europese islam, aldus de CD&V-voorzitter.

bron: Belga