Aprilse grillen brengen hagel en sneeuw

Aprilse grillen brengen hagel en sneeuw
Belga / T. Roge

Ons land wordt deze week getrakteerd op stevige winterse buien. Die zullen woensdag en donderdag op hun hevigst zijn. Dan wordt er hagel, sneeuw en donder voorspeld.

België zou België niet zijn zonder wat onweer, neerslag en andere meteorologische ellende in de maand april. De aprilse grillen hebben zich bijna heel de maand lang koest gehouden, maar de komende week zullen ze hun duivels dan toch nog ontbinden.

Aanloop met motregenDe voorbode voor de winterse neerslag komt vandaag al piepen. In de noordelijke helft van het land zal het de hele dag meestal zwaarbewolkt zijn met soms wat lichte neerslag. De temperatuur blijft wel zacht, met maxima rond 10 graden op de Hoge Venen en tot 14 of 15 graden in het centrum van het land. Maar in de loop van de nacht komen de regenbuien opzetten.

Intense winterse buien

De eerste regenzone zal morgen in de loop van de dag ons land geleidelijk aan richting het zuidoosten verlaten en plaats maken voor een tweede reeks buien. Ook woensdag en donderdag blijft het zeer wisselvallig met soms intense periodes van neerslag met hagel of sneeuw. Verder is een donderslag mogelijk. Het wordt niet warmer dan 10 of 11 graden en ook de nachten worden koud met in het oosten van het land mogelijk nachtvorst.

Weekend wordt aangenamer

Vrijdag is er zicht op beterschap. Dan zijn er nog enkele buien mogelijk, maar wordt het geleidelijk aan stabieler. Zaterdag is het eerst nog droog maar later wordt er regen verwacht vanaf de kuststreek. De temperatuur wordt dan wel iets zachter.