Zestigtal kilometer nieuwe mountainbikeroutes in West-Limburg

Het mountainbikenetwerk West-Limburg is uitgebreid met 59 kilometer aan nieuwe routes door Beringen, Heusden-Zolder, Leopoldsburg en Lummen. De uitbreiding werd zaterdag officieel geopend op de mijnterril van Beringen, waar eveneens een nieuw mountainbikepark is aangelegd. Dat meldt de provincie Limburg in een persbericht. “West-Limburg had tot nu toe een beperkt aanbod voor bikers”, aldus gedeputeerde van Mobiliteit en Routenetwerken Jean-Paul Peuskens. “Het is goed dat we nu ook voor de mountainbikers de troeven van de streek in een vast netwerk verankeren. Het mountainbikepark over de mijnterril is bovendien een nieuw uniek element, waardoor het Limburgs MTB-netwerk zich onderscheidt in Vlaanderen.”

Naast de uitbreiding van het mountainbikenetwerk is het mountainbikepark op de Avonturenberg van Be-Mine in Beringen nieuw. Alle Limburgse terrils zijn – hoofdzakelijk wegens risico op erosie – ontoegankelijk voor mountainbike, behalve de Avonturenberg in Beringen. “Op de top van de terril is er een skillpark aanwezig”, zegt de Beringse schepen van Vrije Tijd, Dave Schops. “De gevorderde mountainbiker heeft op de terril de keuze uit twee routes. De groene route is 2,5 km lang en vanwege de steile hellingen op de terril fysiek erg zwaar. Wie de rode route van 3,2 km wil nemen, komt technisch zeer uitdagende stukken tegen met een aantal zogenoemde rock gardens.”
Vlaanderen heeft in totaal meer dan 7.000 km bewegwijzerde mountainbikeroutes, waarvan 1.458 km in Limburg en deels in Nederlands Limburg. Mountainbikeliefhebbers vinden meer informatie op www.limburg.be/mountainbikenetwerken.

bron: Belga