Wetenschappers protesteren in Brussel tegen het wantrouwen in de expert

Zo’n 250 wetenschappers, onderzoekers en sympathisanten van de wetenschap zijn samengekomen op het Albertinaplein in Brussel om er met een mars voor de wetenschap te manifesteren tegen het wantrouwen in de expert. Een problematiek die in de Verenigde Staten steeds groter wordt. Het fenomeen van de mars voor de wetenschap waait over uit Amerika. Daar worden experts en wetenschappelijk onderzoek steeds vaker overroepen door politieke beslissingen die de experten in twijfel trekken. In Europa heeft de problematiek nog niet van die omvang, maar ook hier heeft het zijn uitwerking, het ondermijnt immers de samenwerking tussen Europese en Amerikaanse onderzoekers.

De mars voor de wetenschap wil benadrukken dat de wetenschappelijke methode simpelweg zeer goed werkt. De mensheid heeft nog nooit een methode gehad die beter is in het zoeken naar antwoorden. Het is voor de wetenschappers zeer alarmerend dat die methode zomaar van tafel geveegd wordt door buikgevoel. Bovendien zorgt het wantrouwen ook voor minder financiële middelen voor wetenschappelijk onderzoek, wat sowieso al niet goedkoop is.

“De mensen moeten zich bewust zijn van de gevolgen”, stelt Lieven Scheire, wetenschapper en tv-figuur. “Je kan niet besparen op wetenschap en verwachten dat de technologie even snel vooruit zal gaan, het kankeronderzoek zal verbeteren, het klimatologisch onderzoek verbetert of je volgende auto beter rijdt. Dat zijn er allemaal gevolgen van.”

De acties in het kader van de “March for Science” begonnen zaterdag in Nieuw-Zeeland en Australië. Nadien volgde Europa, met onder meer acties in 18 Duitse steden, Groot-Brittanië, Nederland, Noorwegen, Zwitserland en landen als India, Zuid-Korea, Japan, Argentinië, Brazilië, Canada of Zuid-Afrika. De belangrijkste protestkaravaan zal nabij het Witte Huis in Washington voorbijtrekken.

bron: Belga