Venezolanen betogen in Brussel voor afzetting president Maduro

Een vijftigtal Venezolanen is zaterdagmiddag op het Albertinaplein in Brussel samengekomen om vreedzaam te protesteren tegen president Nicolas Maduro. In hun thuisland Venezuela zijn al enkele dagen betogingen aan de gang om ervoor te zorgen dat Maduro wordt afgezet. In de nacht van donderdag op vrijdag kwamen bij nieuwe onlusten en plunderingen in de hoofdstad Caracas twaalf mensen om toen het tot felle botsingen kwam tussen ordetroepen en betogers. Daarmee viel in totaal al een twintigtal doden bij de protesten. Intussen werden ook al meer dan honderd activisten gearresteerd.

De demonstraties in Venezuela hebben een politiek karakter. Ze zijn opgezet door de oppositie, die wil dat de socialistische president Nicolas Maduro wordt afgezet. Tot voor kort had die oppositie een absolute meerderheid in het parlement, maar omdat dat parlement herhaaldelijk weigerde rechterlijke bevelen uit te voeren, is het halfrond door Maduro buitenspel gezet.
“Wij hebben via een referendum een nieuwe regering proberen te verkrijgen, maar de regering onder leiding van president Maduro heeft die niet aanvaard. We zijn machteloos en de enige manier om de regering te stoppen, is door te betogen”, vertelt organisatrice Maria Perdomo.

bron: Belga