Presidentsverkiezingen Frankrijk - Geen verkiezingen zonder (berichten over) Russische invloed

door
Belga
Leestijd 2 min.

Daags voor de stembusgang in Frankrijk is het Oxford Internet Institute op de proppen gekomen met een analyse over de hoeveelheid politiek 'fake news' dat op twitter circuleert in de aanloop naar de als uiterst belangrijk ingeschaalde verkiezing. Eerder deze week, woensdag, had Bakamo, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde privaat onderzoeksbedrijf van het internet, met een gelijkaardige studie uitgepakt. Hun conclusie: één op de vijf berichten "voldoet niet aan de journalistieke standaarden". Toevallig geldt net datzelfde percentage voor "foute" berichtgeving gebaseerd op Russische media. Het percentage, aldus het Oxford Institute, valt nog mee in vergelijking met het junk news in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen. Doordat volgens de studies de "samenzweringsberichten" uit Moskou en omgeving komen, zijn de anti-berichten vooral gericht tegen topkandidaat Emmanuel Macron. Die is immers pro-EU en "Ruslandkritisch". In een gunstig daglicht worden de kandidaten Marine Le Pen (extreemrechts), Jean-Luc Melenchon (extreemlinks en "dus" pro-Moskou), Francois Asselineau (pro-Frexit) en "trotskist" Philippe Poutou gesteld. De EUObserver stelt - quod erat demonstrandum - dat de twee grootste Russische "verspreiders van desinformatie", RT en Sputnik, ook een Franstalige dienst hebben. De EUObserver stelt in deze wel alle met het Russische standpunt overeenstemmende, negatieve bedenkingen over de EU, de VS of de Navo van Europese burgers gelijk met hersenspoeling door Russische media.

De Navo-denktank Atlantic Council vindt de berichtgeving van RT France nog wel meevallen, maar Sputnik France is "duidelijk bevooroordeeld" tegen Macron en voor Le Pen en zelfs Francois Fillon. De Atlantic Council voegde ook een korreltje zout toe: RT en Sputnik hebben in Frankrijk amper 100.000 volgers, terwijl het agentschap AFP er 2,6 miljoen heeft.

Overigens is het al lang geen geheim meer dat de Russische president Vladimir Poetin een voorkeur heeft voor Marine Le Pen. Vervelend, want ook diens Amerikaanse collega Donald Trump zet in op Marine. Trumps voorganger Barack Obama heeft dan weer een boontje voor Macron.

bron: Belga