Organisatie verwacht zaterdag duizendtal mensen voor March for Science in Brussel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vandaag/zaterdag vindt ook in Brussel een March for Science plaats, een initiatief dat komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Hoofd van de organisatie, Charlotte Thorley, mikt op een duizendtal deelnemers. Bedoeling van de bijeenkomst is duidelijk maken dat vanuit de onderbuik geformuleerde meningen het nooit zouden mogen halen van op wetenschappen gebaseerd onderzoek, zeker in deze tijden van alternatieve feiten en fake news, zegt comedian en wetenschapsman Lieven Scheire, die het hele gebeuren op het Brusselse Albertinaplein in goede banen zal leiden. Hoewel we het in België en Europa misschien niet zozeer merken, toch zijn Thorley en Scheire het erover eens dat de wetenschap onder druk staat. "We leven in tijden dat feiten hoe langer hoe meer in twijfel worden getrokken", zegt de Britse Thorley. "Met dit evenement willen wij de Europese en Belgische autoriteiten duidelijk maken dat ze moeten blijven investeren in wetenschappelijk onderzoek."

Scheire treedt haar hierin bij. "Het initiatief komt overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar na de verkiezing van president Donald Trump onder wetenschappers het gevoel leeft dat de jarenlange traditie van de wetenschappelijke methode hoe langer hoe meer aan belang inboet", zegt Scheire. "Het buikgevoel wordt even belangrijk en zelfs belangrijker dan aangetoonde feiten."

En dat heeft natuurlijk gevolgen voor het wetenschappelijk onderzoek. "Het is een zelfversterkend systeem. Als luider roepen qua beleid de norm wordt, zal de wetenschap daar de dupe van zijn, onder meer op het vlak van subsidiëring." En dat, zo waarschuwt Scheire, kan ook voor ons een impact hebben. "Als dit soort denken het beleid op korte termijn kan beïnvloeden, dan zitten we op lange termijn met de miserie. Ik denk maar aan de vooruitgang in kankeronderzoek of telefonietechnologie."

Hoewel Europa en België relatief gespaard blijft van deze problematiek, ziet Thorley dat ook hier de wind aan het keren is. "De verkiezingscampagnes in Nederland en Frankrijk en de brexitcampagne tonen aan dat feiten er niet langer toe doen. Met dit soort acties willen we duidelijk maken dat mensen keuzes moeten maken op basis van betrouwbare informatie", zegt Thorley.

Er verzamelen zaterdag heel wat sprekers op het Albertinaplein in Brussel. Zo tekenen heel wat klimaatexperts, onder wie Jean-Pascal van Ypersele van de KU Leuven, present. Thorley ziet via sociale media dat de belangstelling op gang komt. "Ik mik op een 1.000 tot 2.000 deelnemers."

bron: Belga