Nederlaag voor Frauke Petry bij partijcongres AfD

Nederlaag voor Frauke Petry bij partijcongres AfD

Frauke Petry, voorzitster van de Duitse rechtspopulistische partij AfD, heeft zaterdag op het partijcongres een pijnlijke nederlaag geleden: haar voorstel om de partij een meer ‘realpolitieke’ koers te laten varen, kwam niet eens ter stemming voor. Frauke Petry – die deze week bekendmaakte geen lijsttrekker te zijn voor haar partij bij de Duitse parlementsverkiezingen van september – wil dat de partij zich ideologisch minder hard opstelt om zo een breder publiek aan te kunnen trekken en op middellange termijn van een coalitie deel te kunnen uitmaken.
Maar haar motie om de rechtspopulistische partij uit de extreme hoek te halen en een gematigder imago aan te meten, kwam niet eens ter stemming voor. De 600 deelnemers aan het partijcongres weigerden om over het voorstel te stemmen.

Binnen de partij – die door de vluchtelingencrisis lange tijd de wind in de zeilen had maar er de laatste maanden in de peilingen fel op achteruitging – is de laatste maanden een felle machtsstrijd bezig tussen de aanhangers van Petry en haar ‘realpolitiek’ en de meer radicale vleugel. Dat de motie van de 41-jarige, hoogzwangere Petry niet werd gestemd, lijkt een teken aan de wand voor haar tanende invloed.
Het partijcongres van Alternative für Deutschland wordt begeleid door massaal protest van 50.000 demonstranten die kwamen afgezakt naar Keulen. De politie is er massaal aanwezig om te verhinderen dat demonstranten door de versperringen breken.

bron: Belga