Fed Cup – Elise Mertens brengt België langszij dankzij knappe zege tegen Anastasia Pavlyuchenkova

Fed Cup - Elise Mertens brengt België langszij dankzij knappe zege tegen Anastasia Pavlyuchenkova

Elise Mertens (WTA 66) heeft België zaterdag 1-1 langszij gebracht in het duel tegen Rusland in de barrages om promotie naar Wereldgroep I in de Fed Cup tennis. In het tweede enkelspel in de hoofdstad Moskou haalde de nog steeds maar 21-jarige Mertens het in twee sets van Anastasia Pavlyuchenkova (WTA 16): 6-4 en 6-0 na amper 59 minuten. Mertens stond nochtans onder druk, want eerder op zaterdag had Alison Van Uytvanck (WTA 132) de openingswedstrijd kansloos in twee sets (6-3 en 6-4) verloren van Elena Vesnina (WTA 15). Het duel tussen Mertens en Pavlyuchenkova verliep gelijkopgaand tot 4-4 in de eerste set, de volgende acht games waren allemaal voor Belgiës nummer een en zo kwam de indrukwekkende 6-4, 6-0 eindstand op het scorebord in de eerste onderlinge confrontatie tussen beide speelsters.

Zondag staan in de Small Sports Arena ‘Luzhniki’ in Moskou (gravel, indoor) de twee resterende enkelontmoetingen (Mertens vs Vesnina en Van Uytvanck vs Pavlyuchenkova) op het programma, gevolgd door het afsluitende dubbelspel (Anna Blinkova/Daria Kasatkina vs An-Sophie Mestach/Maryna Zanevska). De opstellingen kunnen nog wijzigen.

Rusland en België treffen elkaar in de barrages om promotie naar Wereldgroep I. De selectie van Dominique Monami kwalificeerde zich voor de barrages door twee maanden geleden in de eerste ronde van Wereldgroep II met 1-3 te winnen in Roemenië. Het is van 2012 geleden dat de Belgische Fed Cup-ploeg deel uitmaakte van Wereldgroep I, waarin de acht beste landen van de wereld zijn verzameld.

België leidt met 3-1 in de onderlinge confrontaties met Rusland. Het laatste duel dateert van 2006, toen het België van Kim Clijsters en Justine Henin met 3-2 aan het langste eind trok.
De Belgische kapitein Dominique Monami kan niet rekenen op Yanina Wickmayer (WTA 73) en Kirsten Flipkens (WTA 93). Zij pasten voor de ontmoeting. Svetlana Kuznetsova, met haar negende plaats op de WTA-ranking de beste speelster van Rusland op de wereldranglijst, is er eveneens niet bij.

bron: Belga