Bourgeois: “Platte antipolitiek van Groen”

Bourgeois: "Platte antipolitiek van Groen"

De vergoedingen voor bestuursmandaten in Vlaamse agentschappen en autonome instellingen liggen absoluut niet te hoog. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in een reactie op Groen. De oppositiepartij stelde zaterdag in Het Laatste Nieuws dat de Vlaamse regering allerlei agentschappen heeft gecreëerd waar politiek benoemde mandatarissen een zitje hebben en soms royaal vergoed worden. “Platte antipolitiek”, aldus Bourgeois. Groen lijstte 76 agentschappen en autonome instellingen op die de opeenvolgende Vlaamse regeringen opgericht hebben, goed voor meer dan 350 politieke mandaten. In sommige bestuursraden zijn er forse vergoedingen, waardoor voorzitters 25.000 tot 29.000 euro bruto krijgen. Groen-fractieleider in het Vlaams parlement Björn Rzoska vindt dat de Vlaamse regering voor eigen deur moet vegen.

“Groen verrast mij echt opnieuw door platte antipolitiek”, reageert Vlaams minister-president Bourgeois. “Die vergoedingen zijn sinds een nieuw besluit in 2007 niet meer aangepast, alleen maar geïndexeerd. Grote investeringsvehikels vielen nooit onder dat besluit, en daar hebben we overdreven vergoedingen nog teruggeschroefd. De voorzitter van de Participatiemaatschappij Vlaanderen bijvoorbeeld verdiende 300.000 euro per jaar, wat vastgelegd is door vorige regeringen met Groen. We hebben dat gereduceerd naar ongeveer 25.000 euro, wat overeenstemt met de tijdsbesteding.”

Bourgeois heeft de opdracht gegeven voor een studie die de vergelijking maakt met vergelijkbare privébedrijven. “Ik ben ervan overtuigd dat we echt geen overdreven vergoedingen geven. Wie in de raad van bestuur zit, moet worden vergoed naar hun kennis en kunde -we benoemen daar experten in- en naar hun tijdsbesteding dus.”
De minister-president zegt ook dat elke aandeelhouder zijn bestuurders aanstelt en dat ook de Vlaamse regering dat doet. “Die vertegenwoordigen het beleid van de regering, die moeten het beleid uitvoeren. Dat zijn geen politieke benoemingen”, zegt Bourgeois.

bron: Belga