450 scoutsleiders houden congres over zin en onzin van regelgeving

In Theater Elckerlyc in Antwerpen hebben zowat 450 groepsleiders van Scouts en Gidsen Vlaanderen zaterdag verzamelen geblazen voor hun driejaarlijks congres. Het thema van deze editie was “Regelbaar spelen – speelbaar regelen”: zowel de regelgeving die vanuit de overheid wordt opgelegd als de interne regelgeving van de scoutswerking kwamen aan bod. Het congres sloot af met een stemming, waarbij de groepsleiders onder meer beslisten om aan de overkoepelende werking van Scouts en Gidsen Vlaanderen te vragen een kader te scheppen voor een specifiek beleid rond het gebruik van sociale media. Ook Vlaams minister voor Jeugd Sven Gatz (Open Vld) kwam zaterdag langs op het congres en had het onder meer over het moeizame evenwicht tussen zijn functie als minister die regelgeving rond onder meer veiligheid moet opleggen enerzijds, en zijn verleden als scoutslid anderzijds, een rol waarin je heel wat regels vooral als belemmering ziet.
De groepsleiders vergaderden en debatteerden zaterdag niet alleen over sociale media, maar ook over een versoepeling van het verbod op liften – zonder liften evenwel voor minderjarigen toe te laten. Een derde thema was de veiligheidsbrochure Speel Op Veilig. “Daarover hebben we de vraag gekregen om in de toekomst voor een meer bereikbaar medium te kiezen”, zegt Simon Smagghe, voorzitter van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “De groepsleiders zouden graag over een app met die inhoud beschikken en over een soort zakformaat dat ze op verplaatsing en op kamp kunnen meenemen. Het belangrijkste van dit congres vind ik echter de warme betrokkenheid van zo vele leiders, die hier kwamen meedenken over waar we met Scouts en Gidsen Vlaanderen naartoe willen.”
De nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen gaat nu met de conclusies aan de slag om het pedagogisch aanbod en vormingsmateriaal voor scoutsleiding en -leden indien nodig bij te sturen.

bron: Belga