Macron ligt in poleposition

Presidentskandidaten

Morgen trekken de Fransen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron is de topfavoriet.

Morgen nemen elf kandidaten het tegen elkaar op. Als niemand een absolute meerderheid haalt, is er een week later een tweede ronde. De kans is erg groot dat die tweede ronde er komt. In de laatste peiling van Harris Interactive voor France télévisions ligt de centrumpoliticus Macron (En Marche!, tweede van links), die oorspronkelijk gezien werd als outsider, op kop. Hij zou 25% van de stemmen in de eerste ronde halen. De extreem-rechtse Marine Le Pen (FN, tweede van rechts) volgt met 22%. De uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon (foto midden) haalt 19%, net als de rechtse politicus François Fillon (Les Républicains, foto links). De socialist Benoît Hamon (foto rechts) haalt nog 7,5%, terwijl alle anderen nog veel verder achterop hinken.

Onbeslist

Aangezien een derde van de kiezers nog onbeslist is en de verschillen klein zijn, is het onmogelijk om grote voorspellingen te doen. Het is niet onredelijk om te zeggen dat de vier koplopers allemaal kans maken om het tot in de tweede ronde te schoppen. Twee opmerkelijke vaststellingen van de afgelopen weken zijn de stijgende populariteit van Mélenchon en het feit dat Fillon terug in de race zit. Die laatste was oorspronkelijk de topkandidaat om president te worden, maar na een schandaal tuimelde hij omlaag in de peilingen. Nu volgt hij dus weer op de derde plaats.

Tweede ronde

In de tweede ronde zou Macron, nog steeds volgens dezelfde peiling, het van iedereen halen. Als Macron er niet bij is, dan wint Mélenchon tegen elke andere tegenstander. Le Pen wordt in geen enkel van de mogelijke scenario’s de nieuwe Franse presidente.