Zaventem-Vilvoorde erkend als ontwrichte zone

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Vlaamse regering heeft beslist de regio Zaventem-Vilvoorde aan te duiden als ontwrichte zone. Op die manier zullen bedrijven die daar investeren een vrijstelling van 25 procent op de bedrijfsvoorheffing kunnen krijgen per extra arbeidsplaats die er gecreëerd wordt. Dat komt neer op een loonlastverlaging van 4 à 5 procent. Dat heeft Vlaams minister van Economie Philippe Muyters bekendgemaakt.

Ontwrichte zones zijn regio's waar Europa toelaat dat de regering extra loonlastverlagingen kan toekennen aan bedrijven die investeren. Het gaat om regio's die de afgelopen jaren te kampen hebben gehad met zware collectieve ontslagen. In Vlaanderen behoren bijvoorbeeld ook de streek rond Turnhout en delen van Genk-Hasselt tot die zones. Minister Muyters stelde aan de regering voor ook de regio Zaventem-Vilvoorde aan te duiden als ontwrichte zone.

Minister Muyters: "Ondanks de inspanningen van de federale regering blijft de loonkost in België nog altijd heel hoog. Ze zet een rem op nieuwe investeringen, zeker in gebieden die de afgelopen jaren zwaar getroffen zijn door ontslaggolven. Door gericht de loonlast met 4 à 5 procent te verlagen, kunnen we nieuwe investeringen mét concrete jobcreatie aantrekken. Zaventem-Vilvoorde heeft de afgelopen jaren zware tegenslagen gekend. Denken we bijvoorbeeld aan LSG Sky Chefs, HP Belgium, Jet Air India of Makro Machelen. We willen een nieuwe impuls geven door kortingen toe te kennen per gecreëerde arbeidsplaats voor nieuwe investeringen".

De ondernemerswereld reageert alvast tevreden. Zo spreekt Nancy Van Espen, directeur Unizo Vlaams-Brabant en Brussel van "een positief signaal dat een stimulans kan betekenen voor een vernieuwde en broodnodige dynamiek in dit gebied met een hoge potentie". Ook Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant reageert tevreden: "Deze beslissing is een welgekomen duw in de rug voor de ondernemers in een regio die het al langer moeilijk heeft. Grote projecten geraken hier niet meer ontwikkeld, dus de kmo's verdienen zeker extra steun om de werkgelegenheid in deze regio te verbeteren".

Na deze goedkeuring op Vlaams niveau wordt nu een federaal KB opgesteld zodat de regeling in de praktijk van start kan gaan.

bron: Belga