Voorzitter Vlaamse Jeugdraad uitgeroepen tot “Young European of the Year”

Nozizwe Dube, de 21-jarige voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, is uitgeroepen tot “Young European of the Year”. Deze prijs wordt al sinds 1997 uitgereikt door de Schwarzkopz-stichting en bekroont jongeren voor hun maatschappelijk inzet in Europa. “De organisatie was onder de indruk van het parcours dat ik heb afgelegd en hoe ik mij inzet voor Europa”, zegt Dube vrijdag. Nozizwe Dube ontvluchtte op 14-jarige leeftijd haar moederland Zimbabwe en kwam naar België. Iets meer dan zeven jaar later studeert ze Rechten aan de KU Leuven en is ze voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad.
Dube werd genomineerd voor deze prijs en de jury leek onder de indruk van haar maatschappelijk engagement. “Ze waren blijkbaar onder de indruk van mijn integratie, de Europese projecten waar ik bij betrokken was en hoe we met de Vlaamse Jeugdraad de stem van de jongeren dichter bij het beleid trachten te brengen”, zegt ze.

De voorzitster van de Vlaamse Jeugdraad toont zich alvast een groot voorstander van Europa, al ziet ze nog werkpunten. “Ik geloof dat diversiteit de sterkte van Europa uitmaakt. Hoewel de huidige debatten misschien iets anders laten uitschijnen, denk ik dat er een sterke drang naar meer inclusie is. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar we moeten op zijn minst wel naar elkaar luisteren”, aldus Dube.

Aan de Young European of the Year-award is ook een geldprijs ter waarde van 5.000 euro gekoppeld. “Maar die kan je enkel gebruiken om een eigen project op poten te zetten of een stage van zes maanden bij een Europese instelling of politicus te bekostigen” zegt Dube, die overigens zeer verheugd is met de vele felicitaties die vanuit heel Vlaanderen haar richting uitkwamen toen het nieuws bekend raakte.

bron: Belga