Turken keren België de rug toe

Turken keren België de rug toe

Het aantal Turken dat vanuit België emigreert, is de voorbije tien jaar gestegen. Jongeren willen het in Turkije maken, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen. In 2015 zijn 1.351 Turken vanuit ons land vertrokken, dubbel zoveel als vijftien jaar geleden. Tegelijk is het aantal Turken dat naar België migreert de voorbije tien jaar steeds verder gedaald. In die periode is het positieve migratiesaldo maar liefst vier keer kleiner geworden, blijkt uit cijfers van de FOD Economie.

“Binnen de Turkse gemeenschap leeft de droom sterk om het in Turkije te maken sterk, zeker bij jongeren”, bevestigt Zeynep Balci, die er enkele jaren geleden onderzoek naar deed aan de Universiteit Antwerpen. “Het was verbazend makkelijk om jongeren te vinden die erover nadachten om naar Turkije te gaan. De belangrijkste reden om te vertrekken, is nog altijd de discriminatie in onderwijs en op arbeidsmarkt. Ze zijn vaak hoger opgeleid, maar vinden moeilijk werk.”

Maar dromen zijn bedrog, ondervond Balci. “Ik heb ook gepraat met jongeren die al vertrokken waren. Eenmaal ter plekke bleek hun beeld over Turkije niet te stroken met de realiteit. In België voelen ze zich niet als Belg aanvaard, maar ginds ook niet als Turk.”

Het stemgedrag van de Turkse diaspora in ons land bij het Turks referendum toont aan dat de aantrekkingskracht van Erdogan en het voorouderlijk thuisland sindsdien niet gedaald is. Of dat zich in de emigratiecijfers van 2016 en 2017 vertaalt, valt af te wachten, aldus de kranten nog.

bron: Belga