Schietpartij Champs-Elysées – “Dader was onderwerp van antiterreuronderzoek”

Schietpartij Champs-Elysées -
Schietpartij Champs-Elysées - "Dader was onderwerp van antiterreuronderzoek"

De man die donderdag een politieagent doodschoot op de Champs-Elysées in Parijs, was het onderwerp van een antiterreuronderoek omdat hij eerder al geprobeerd had politieagenten te doden. Dat hebben bronnen dichtbij het onderzoek gemeld. In de nacht van donderdag op vrijdag vond in het departement Seine-et-Marne, in de buurt van Parijs, een huiszoeking plaats in de woning van de man, een 39-jarige Fransman. Het gaat om de man die op de autopapieren staat van het voertuig die gebruikt werd voor de aanslag, waarbij één politieagent om het leven kwam en drie anderen -twee politieagenten en een toerist- gewond raakten. De dader werd doodgeschoten door de politie.
De aanslag werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat, die in het bericht spreekt over dader Abu Yussuf al-Belgiki. Die naam zou impliceren dat de man afkomstig is uit ons land, of er zou gewoond hebben, maar wie die al-Belgiki zou zijn is nog niet bekend. Procureur van Parijs François Molins liet eerder weten dat de dader van de aanslag gekend is, maar dat die nog niet wordt vrijgegeven om het onderzoek niet te schaden.
De vermoedelijke dader waarover de bronnen spreken werd in februari 2005 veroordeeld tot 15 jaar cel vanwege drie moordpogingen, waarvan er twee tegen de politie gericht waren. Hij had de feiten bekend tijdens zijn proces in beroep. In 2003 werd hij in eerste aanleg veroordeeld tot 20 jaar cel.
Het proces was het gevolg van een politieachtervolging in 2001. De man reed in een gestolen voertuig, met een revolver in zijn bezit, een wagen aan waarin twee broers zaten. Een van hen was een politieagent in opleiding. De bestuurder sloeg daarna op de vlucht maar werd ingehaald door de twee mannen. De dader vuurde twee kogels af, en raakte beide mannen in de borstkas. Hij werd opgepakt en onder een valse naam in de cel geplaatst. Twee dagen later verwondde hij een politieagent die hem uit zijn cel liet. Hij nam zijn wapen af en schoot verschillende kogels af.

Bron: Belga