Schietpartij Champs-Elysées – Charles Michel veroordeelt “laffe en verachtelijke gewelddaad”

Schietpartij Champs-Elysées - Charles Michel veroordeelt "laffe en verachtelijke gewelddaad"

Premier Charles Michel (MR) heeft de aanslag van donderdagavond op de Champs-Elysées in Parijs, waarbij een politieagent om het leven kwam en drie mensen -twee politieagenten en een toerist- gewond raakten, veroordeeld en zijn steun uitgedrukt aan ons buurland. “Ik veroordeel deze laffe en verwerpelijke gewelddaad in Parijs op de Champs-Elysées. Steun aan Frankrijk”, aldus de premier op Twitter. Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) drukt via Twitter zijn steun uit: “ons medeleven met de familie van de vermoorde politieman en onze steun aan de gewonden na deze gruweldaad #Parijs #ChampsElysees”. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon schrijft dat “Parijs vanavond nog maar eens in greep van vreselijke agressie” terechtkwam. “We leven mee met de politiemensen, slachtoffer van dit geweld.”
De aanslag werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat, die de dader Abu Yussuf al-Belgiki noemt. Dat impliceert dat de man afkomstig zou kunnen zijn uit België, aldus terreurexpert Islamitische Staat. De procureur van Parijs François Molins stelde eerder op de avond dat de identiteit van de dader gekend is, maar dat die nog niet wordt vrijgegeven om het onderzoek niet te schaden.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar “steun betuigd aan de slachtoffers en hun families” en haar medeleven betuigd aan de Franse president François Hollande, aldus haar woordvoerder Steffen Seibert. Duitsland blijft “sterk en vastberaden naast Frankrijk” staan na na het “choquerende nieuws uit Parijs”, aldus ook het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.
Eerder had ook de Amerikaanse president Donald Trump al zijn medeleven uitgedrukt tegenover het Franse volk. Er gebeuren vreselijke dingen in de wereld, maar het lijkt op een terroristische aanval”, zei hij. “Het stopt gewoon nooit. We moeten sterk en aandachtig zijn, en dat zeg ik al lang.”

bron: Belga