Opgezette olifant en giraf na drie jaar terug in Afrikamuseum in Tervuren

Opgezette olifant en giraf na drie jaar terug in Afrikamuseum in Tervuren

De opgezette savanneolifant en giraf zijn teruggebracht naar het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) in Tervuren. Toen het museum eind november 2013 de deuren sloot voor renovatiewerken werd de 3,4 meter hoge en 8,8 meter lange olifant naar Technopolis in Mechelen overgebracht. De giraf vertrok naar Autoworld in Brussel. In het vooruitzicht van de heropening van het museum in juni 2018 worden beide nu terug naar Tervuren gebracht. Beide dieren werden indertijd in Congo gedood om te worden tentoongesteld op de Expo 58 in Brussel. Na aankomst in Europa werden de dierenhuiden opgezet door gespecialiseerde bedrijven in Duitsland en Groot-Brittanië. Na de Expo 58 werden ze overgebracht naar het KMMA in Tervuren, waar ze al snel publiekstrekkers werden.

Na hun aankomst in Tervuren werden de dieren op de sokkel geplaatst die ze zullen innemen in de vernieuwde permanente tentoonstelling van het museum. De olifant werd in 2000 al eens grondig gerestaureerd, maar voor hij opnieuw aan het publiek getoond wordt, zal hij de komende tijd nog eens een opfrisbeurt krijgen. Ook de giraf zal gestofzuigd en gewassen worden.Het nieuwe Afrikamuseum zal in juni 2018 de deuren openen. De renovatiewerken zullen weliswaar al in juli of augustus kunnen afgerond worden. Maar de inrichting van de tijdelijke en nieuwe permanente tentoonstelling in het museum, en van het nieuwe glazen onthaalpaviljoen in het park waar onthaal, museumshop en brasserie ondergebracht worden, zullen nog bijna een jaar in beslag nemen.

De tentoonstellingszalen in het museum zijn inmiddels gerestaureerd en er wordt de laatst hand gelegd aan de restauratie van de historische vitrinekasten. De nieuwe basisopstelling voor de permanente tentoonsteling is al meer dan drie kwart afgewerkt. De nieuwe ondergrondse verbinding tussen het museumgebouw en het onthaalpaviljoen is eveneens zo goed als klaar. Ook de afwerking van het onthaalpaviljoen nadert zijn einde en de omgevingswerken werden inmiddels aangevat. De totale kosten voor de renovatiewerken bedragen 66,5 miljoen euro.

bron: Belga