Nieuw frequentieplan radiolandschap definitief goedgekeurd

Nieuw frequentieplan radiolandschap definitief goedgekeurd

Rond half mei zullen kandidaat-zenders hun aanvraag voor een erkenning in het nieuwe radiolandschap kunnen indienen. Op voorstel van minister van Media Sven Gatz (Open Vld) heeft de Vlaamse regering de besluiten die nodig zijn om het radiolandschap te vernieuwen definitief goedgekeurd. Minister Gatz wil het Vlaamse radiolandschap hervormen. Die hervorming moet ervoor zorgen dat de landelijke radio’s de stap zetten van analoog (FM) naar digitaal (DAB+) en dat de lokale radio’s versterkt worden. Verder komen er drie of vier commerciële netwerkradio’s. Gatz legde ook een nieuw frequentieplan op tafel. Naast de bestaande pakketten van de landelijke omroepen, worden nieuwe frequentiepakketten voor vier verschillende netwerkradio’s samengesteld. Voor de lokale radio’s zijn er ook gebundelde frequentiepaketten voorzien voor 124 zenders.

Volgens minister Gatz heeft de Raad van State geen fundamentele bezwaren bij de plannen van de regering. De voorbije weken dook er onrust op bij de lokale radiozenders. Zo’n 120 lokale zenders zijn naar het Grondwettelijk Hof gestapt. Minister Gatz noemt die ongerustheid onterecht. “De nieuwe lokale radio’s zullen immers dicht bij de mensen uitzenden, met lokaal nieuws en op het zendgebied gerichte ontspanningsprogramma’s. Door het te kleine zendgebied van de huidige generatie lokale radio’s was hun leefbaarheid in het gedrang gekomen.”

Vandaag zijn er volgens mediaminister Gatz nog 105 verschillende écht lokale radiostations. De andere lokale radiofrequenties zijn in handen gekomen van commerciële ketenradio’s zonder lokale binding of programmatie. Gatz: “Het nieuwe frequentieplan voorziet nu 124 lokale radiostations via de gebundelde frequentiepakketten. Dat is dus een toename van het aantal en een versterking van de leefbaarheid van de toekomstige lokale radio”.

De erkenningen van de huidige lokale radio’s lopen af op 31 december van dit jaar. De nieuwe erkenningsronde moest daarom in de steigers worden gezet. Minister Gatz: “Ik verwacht dat we half mei van start zullen kunnen gaan met de oproep naar kandidaten voor de erkenning tot twee soorten radio-organisaties: lokale radio’s en netwerkradio’s. Van deze laatste nieuwe soort van commerciële radio-omroepen, met een dekking van ongeveer de helft van de luisteraars in de Vlaamse Gemeenschap, zullen er in de komende ronde vier worden erkend. Zij zullen met een gevarieerde programmatie en een verscheiden doelpubliek ons radiolandschap nog diverser maken en de luisteraar meer keuze bieden.”

bron: Belga