Duiker overleeft twee dagen in ondergrondse luchtbel

Duiker overleeft twee dagen in ondergrondse luchtbel
Foto Pixabay

Een Spaanse duiker heeft zestig uur vastgezeten in een ondergrondse grot. De kikvorsman moest zonder zuurstoftank wachten tot zijn collega hem kwam redden. 

Xisco Gracia was dit weekend een grot nabij Mallorca in kaart aan het brengen met een collega. De geograaf kwam vast te zitten toen zijn zuurstoftank dienst weigerde. Zijn collega moest hem achterlaten in een luchtbel om hulp te gaan halen.

Dat bleek geen eenvoudige taak. Pas twee dagen later hadden de reddingsdienst de duik van 900 meter door troebel water kunnen maken. In tussentijd had Gracia lucht geademd met een hoog CO2-gehalte.

“Ik had geen notie van tijd meer”, getuigt de duiker in Diario de Mallorca. “Ik dacht dat ik er al vijf dagen vastzet en dat mijn vriend zijn weg naar buiten niet had gevonden. Door de CO2 begon in dingen te zien, zoals lichten en bubbels. Ik dacht dat iemand me kwam redden, maar toen niemand kwam, was ik ontmoedigd”, aldus Gracia.

Het reddingsteam kon de speleoloog in veiligheid brengen. De man bracht een nacht door in het ziekenhuis, maar had geen ernstige verwondingen.