Weyts plaatst kanttekening bij miljard euro voor GEN

Weyts plaatst kanttekening bij miljard euro voor GEN

Er is nog geen overleg geweest tussen federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) over het extra miljard dat de federale regering extra zal lenen voor de afwerking van het voorstadsnet rond de hoofdstad (Gewestelijk Expresnet of GEN). Dat heeft minister Weyts donderdag in het Vlaams Parlement gezegd. Volgens Weyts is er trouwens nog geen akkoord met Infrabel over de financiering. “Federaal is er dus nog geen eenduidigheid over hoe dat miljard zal gefinancierd worden”, aldus Weyts in antwoord op vragen van Joris Vandenbroucke (sp.a) en Johan Danen (Groen). De federale regering wil een miljard euro extra lenen voor de afwerking van het voorstadsnet rond Brussel. Daarbij zou Vlaanderen ook uitzicht krijgen op 368 miljoen euro aan spoorinvesteringen.

Volgens Vlaams minister Weyts heeft zijn federale collega Bellot daarover nog geen initiatief genomen om daarover te overleggen met de gewestelijke ministers van Mobiliteit. “Ik heb tot op heden nog geen toelichting gekregen over die beslissing en dus ook niet over de bedragen”, aldus Weyts.

De N-VA-minister maakte nog een kanttekening bij de financiering van het hele verhaal. Minister Weyts: “Die 368 miljoen euro zou gehaald worden uit de deugdzame schuld die moet opgebouwd worden door Infrabel. En bij Infrabel is daar nog geen akkoord over. Er is dus federaal nog geen eenduidigheid over hoe men dat miljard zal financieren”.

bron: Belga