Steeds minder Belgische overtreders van Antwerpse lage-emissiezone

De lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen lijkt steeds beter ingeburgerd te raken bij Belgische bestuurders. In maart, de tweede maand sinds het invoeren van de LEZ en de eerste waarin effectief boetes werden uitgeschreven aan overtreders, voldeed nog slechts 2,7 procent van de Belgische voertuigen die de zone betraden niet aan de voorwaarden. Tijdens de eerste weken in februari was dat nog ruim 5 procent. “Dit goede resultaat toont duidelijk aan dat de lage-emissiezone leeft en dat Antwerpenaars en bezoekers ook echt hun verantwoordelijkheid nemen in dit broodnodige gezondheidsproject”, stelt schepen voor Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA).
De lage-emissiezone is bedoeld om te vervuilende voertuigen uit de Antwerpse binnenstad en de wijk Linkeroever te houden en zo de leefbaarheid te verbeteren. De handhaving gebeurt door middel van nummerplaatherkenningscamera’s. Voor buitenlandse voertuigen vormt dat echter nog een probleem, tenzij de bestuurders ze vooraf registreerden. “Recent heeft Vlaanderen een nieuw juridisch advies gevraagd dat bevestigt dat de bestaande verdragen met Nederland en Frankrijk ook van toepassing zijn op de Antwerpse lage-emissiezone”, zegt Ait Daoud. “Ik heb er dus alle vertrouwen in dat dit op korte termijn opgelost geraakt.”
Voor andere landen hoopt ze naar eigen zeggen op een oplossing op Europees niveau. Buitenlandse voertuigen vertegenwoordigen 15 procent van de voertuigen die in maart de LEZ binnenreden, twee derde daarvan waren Nederlands.
Ait Daoud stelt donderdag ook nog dat de LEZ niet voor een daling in het aantal bezoekers lijkt te zorgen in Antwerpen, aangezien zowel de horeca als de retail een erg goede paasvakantie hadden.

bron: Belga