Onderzoek naar onregelmatigheden bij gemeentebestuur Houthalen-Helchteren

Audit Vlaanderen voert momenteel een onderzoek naar onregelmatigheden bij het gemeentebestuur van het Limburgse Houthalen-Helchteren. Het zou gaan om het grootste onderzoek ooit voor Audit Vlaanderen en betreft gesjoemel bij openbare aanbestedingen, valse facturen, onwettelijk uitkeren van verloningen en zitpenningen en een benoeming van een hooggeplaatste gemeentelijke ambtenaar, weet Het Belang van Limburg. De bal ging aan het rollen toen de oppositie vragen had over een factuur van 19.000 euro bij een horecazaak die eigendom is van de gemeente en waar het gemeentebestuur geen gepaste uitleg voor klaar had. De oppositie vroeg daarop aan Audit Vlaanderen, het agentschap dat de lokale besturen en de Vlaamse administratie controleert, om de zaak verder uit te spitten.

Manager-auditor Wim De Naeyer van Audit Vlaanderen bevestigt dat er een forensisch onderzoek plaatsvindt, zonder verder in detail te treden. Maar de krant weet van anonieme bronnen dat het onderzoek zich niet enkel toespitst op de betwiste boekhouding bij de horecazaak. Ook de algemene manier voor het toekennen van openbare aanbestedingen in Houthalen-Helchteren wordt door de auditeurs onder de loep genomen. Meer specifiek zou het gaan om de openbare aanbestedingen voor het Nieuw Administratief Centrum (NAC), voor het ecologische woonproject Mijnpark en de serviceflats van Breelaer.

Tot slot zijn er nog twee persoonsgebonden dossiers. Het eerste gaat over de benoeming van een hooggeplaatste gemeentelijke ambtenaar, het tweede over verloning en het onwettig uitkeren van zitpenningen aan bepaalde ambtenaren.

bron: Belga