Juncker hoopt dat Tusk “waardig” behandeld wordt na acht uur durende ondervraging

Juncker hoopt dat Tusk
Juncker hoopt dat Tusk "waardig" behandeld wordt na acht uur durende ondervraging

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hoopt dat Europees president Donald Tusk “waardig” behandeld wordt door de Poolse autoriteiten. Dat heeft Junckers woordvoerster donderdag gezegd, daags nadat Tusk in zijn thuisland acht uur lang ondervraagd is als getuige in een spionagezaak. Tusk zelf hekelde al het “politieke karakter” van zijn ondervraging. “Voorzitter Juncker heeft het volste vertrouwen in voorzitter Tusk, met wie hij al vele jaren samenwerkt, eerst toen ze nog beiden eerste minister waren en nu als voorzitters van de Commissie en van de Europese Raad”, zei Mina Andreeva, een van de woordvoerster van de Commissie, woensdag. “Voorzitter Juncker hoopt dat voorzitter Tusk waardig behandeld wordt.”

Andreeva antwoordde zo op een vraag over Tusks ondervraging door het Poolse gerecht. De voormalige premier van Polen werd woensdag acht uur lang als getuige gehoord in een zaak die draait rond twee voormalige topmannen van de Poolse militaire contraspionage. Na afloop uitte Tusk kritiek op het “politieke karakter” van zijn ondervraging, maar hij verleende naar eigen zeggen zijn medewerking “uit respect voor de Poolse staat”. Als Europese Raadsvoorzitter kan Tusk nochtans zijn onschendbaarheid inroepen.

Tusk was vorige maand al opgeroepen, maar kon daar wegens agendaverplichtingen niet op ingaan. Die eerste uitnodiging kwam er enkele dagen nadat hij voor een tweede keer verkozen was als Europees president, waarbij Polen als enige Europese lidstaat niet voor Tusk wilde stemmen. De zaak lijkt dan ook te kaderen in de animositeit tussen Tusk en Jaroslaw Kaczynski, de leider van de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid.

Het eigenlijke onderzoek wordt gevoerd naar twee generaals die aan het hoofd van de militaire contraspionage stonden toen Tusk premier van Polen was. Ze zouden zonder instemming van Tusk afspraken met de Russische geheime dienst FSB hebben gemaakt. Volgens media die bij de Poolse oppositie aanleunen werden er inderdaad afspraken gemaakt, maar was dat om de veilige terugkeer van Poolse troepen uit Afghanistan – over Russisch grondgebied – te garanderen.

Bron: Belga