Afschaffing dubbele nationaliteit “kaakslag voor Belgen in het buitenland”

Afschaffing dubbele nationaliteit "kaakslag voor Belgen in het buitenland"

De stichting Vlamingen in de Wereld vindt de eventuele afschaffing van de dubbele nationaliteit een kaakslag voor de Belgen in het buitenland. Dat zegt de stichting donderdag in een persbericht. Volgens de stichting zijn de Vlamingen in het buitenland “de vergeten groep en riskeren ze om de dupe te worden”. In het persbericht wordt ook aangehaald dat men uit het oog dreigt te verliezen hoe en waarom het systeem tot stand kwam.

“De eis tot de dubbele nationaliteit die onze organisatie al vele jaren verdedigt, kwam er in functie van de uitgeweken landgenoten. Landgenoten die voor onze kennisgedreven exportregio een bijzonder belangrijke rol vervullen. Deze dubbele nationaliteit maakt een betere integratie mogelijk van onze uitgeweken landgenoten in het land waar ze leven”, luidt het in het persbericht.

De stichting benadrukt dat in de hele discussie niet vergeten mag worden dat deze wet niet alleen van toepassing is op inkomende, maar ook op uitgaande migratie. Volgens Vlamingen in het buitenland zou een eventuele wetswijziging catastrofale gevolgen hebben voor tienduizenden landgenoten in het buitenland. “Zij zijn de publieksambassadeurs van ons land bij uitstek en verdienen dan ook méér aandacht van de Belgische overheid”, aldus de stichting.

bron: Belga