Zelfs gedachten zijn weldra niet meer privé

Facebook
AFP / J. Sullivan

Facebook wil zijn gebruikers laten communiceren door hun gedachten te lezen. Dat kondigde de technologiegigant aan op F8, zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie.

“Het klinkt onmogelijk, maar het is dichterbij dan je denkt”, zei Regina Dugan, het hoofd van de afdeling experimentele technologie bij Facebook. Ze vertelde dat het bedrijf werkt aan systemen waarmee mensen zo’n honderd woorden per minuut kunnen typen zonder hun vingers te gebruiken, alleen denken zou voldoende zijn. Via sensoren zou het mogelijk zijn signalen vanuit het taalcentrum van onze hersenen te vertalen naar tekst. Zo zou de gebruiker vijf keer sneller kunnen typen dan op een smartphone.

Dat is trouwens nog maar het begin, want het bedrijf wil nog een stapje verder gaan. “Je zou je gedachten moeten kunnen delen onafhankelijk van welke taal je spreekt: Engels, Spaans of Mandarijn, het wordt allemaal hetzelfde”, verklaarde Dugan. “Het doel is om te kunnen denken in Mandarijn en te voelen in het Spaans.”

Obstakels

Voorlopig is het nog toekomstmuziek, want Facebook moet eerst nog wat obstakels uit de weg werken. Zo bestaan er momenteel nog geen sensoren die in staat zijn die informatie over te zetten en bovendien kan het bedrijf niet verwachten dat zijn gebruikers hersenchirurgie ondergaan om de sensor te plaatsen.

Daarnaast is er nog de privacykwestie. Want wat gebeurt er met de data die uit je hersenen wordt gefilterd? Het is geen geheim dat CEO Mark Zuckerberg (foto) de gegevens van gebruikers gretig gebruikt. Volgens Dugan zal het systeem enkel toegang hebben tot de gedachten die je wil delen en niet tot de rest van je brein.