N-VA en Open Vld sluiten deur voor meerwaardebelasting

N-VA en Open Vld sluiten deur voor meerwaardebelasting
Belga / D. Waem

Een meerwaardebelasting op aandelen is “onbespreekbaar” en “anti-Vlaams”, klinkt het bij Open Vld en N-VA. Nochtans had N-VA-voorzitter Bart De Wever laten weten dat er over het onderwerp compromissen mogelijk zijn.

N-VA, Open Vld en MR willen al langer een vennootschapsbelasting invoeren, maar hun coalitiepartner CD&V wil daarvoor een meerwaardebelasting op aandelen in ruil. In het kader van de verzoening tussen de christendemocraten en de vlaams-nationalisten zei De Wever woensdag dat ze deze legislatuur daarover nog compromissen kunnen sluiten. Een uitspraak die een dag later gecounterd werd.

“Nee, nee en nog eens nee”, stelt Vlaams parlementslid Daniëlle Vanwesenbeeck (Open Vld). “Voor ons is dit een aanslag op de essentie van onze economie, op de kleine ondernemingen”, vult haar partijgenoot Luk Van Biesen aan. “Er zijn heel wat nieuwe starters. Gaan we tegen die mensen zeggen dat elke euro die ze uit hun zaak halen voortaan zwaar belast wordt?”

De Wever twijfelt zelf

Ook van binnen de N-VA komt er weerwerk op de opening van de eigen voorzitter. “Een meerwaardebelasting zou een anti-Vlaamse belasting zijn”, zegt N-VA-Kamerlid Peter Dedecker. “N-VA wil meegaan in de terechte verzuchting om meer rechtvaardigheid aan te brengen in de fiscaliteit. Maar het is lang niet gezegd dat dit met een vorm van meerwaardebelasting zal zijn.”

Zelf wees De Wever er woensdag overigens al op dat een dergelijke belasting mogelijk de grootste vermogens de dans laat ontspringen.