Astronomen ontdekken planeet waar leven mogelijk is

Een team van internationale wetenschappers heeft een superaarde ontdekt waar misschien buitenaards leven mogelijk is. De rotsachtige planeet heeft de naam LHS 1140b gekregen.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Het gaat om een expolaneet, een planeet die draait rond een ster. In vergelijking met de aarde bevindt LHS 1140b zich tien keer dichter bij haar ster. Maar volgens de astronomen is die ster kleiner en koeler, waardoor de planeer minder licht en warmte ontvangt. Hierdoor bevindt ze zich in de zogenoemde leefbare zone. Dat is het gebied rond de ster waar de temperatuur precies goed is voor vloeibaar water op de planeet, een van de voorwaarden voor het ontstaan van leven.

De superaarde zou op 39 lichtjaren van onze planeet staan. LHS 1140b is iets groter dan de aarde, maar weegt wel zeven keer zoveel. Waarschijnlijk is ze minstens vijf miljard jaar oud. Deze bevindingen verschijnen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Signaal sturen

"Dit is de meest spannende exoplaneet die ik de voorbije tien jaar heb gezien", zegt hoofdauteur Jason Dittman van Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Omdat de planeet zich op een steenworp van ons bevindt, althans toch in astronomische termen, zou het zelfs mogelijk zijn om een signaal te sturen. "Ik weet niet of we ooit een betere plek kunnen vinden om te zoeken naar het bewijs van buitenaards leven."

Twee maanden geleden kon NASA nog uitpakken met de ontdekking van zeven aardachtige planeten, die rond de ster TRAPPIST-1 draaien.