VN-gijzelaars in Democratische Republiek Congo vrijgelaten

VN-gijzelaars in Democratische Republiek Congo vrijgelaten
VN-gijzelaars in Democratische Republiek Congo vrijgelaten

De 16 personeelsleden van de Verenigde Naties die dinsdag gegijzeld werden in Oost-Congo door voormalige Zuid-Soedanese rebellen zijn vrijgelaten, deelde een VN-medewerker die anoniem wenst te blijven mee. De werknemers van de VN-vredesmissie Monusco in de Democratische Republiek Congo werden vastgehouden in een kamp voor voormalige Zuid-Soedanese rebellen in Munigi, in het oosten van het land.
“We zijn blij te kunnen bevestigen dat alle 16 Monusco-leden die werden vastgehouden vrijgelaten werden”, aldus de medewerker, zonder echter de nationaliteiten van de gijzelaars vrij te geven. “Het kamp is rustig en onder volledige controle van Monusco. Alle leden konden veilig naar huis gaan”, voegde hij toe.
Hoewel er geen slachtoffers vielen wordt een onderzoek geopend naar het incident. In het kamp verblijven zo’n 530 voormalige Zuid-Soedanese rebellen, die het geweld in hun land ontvluchtten. Al maanden vragen ze om hen elders te vestigen, maar de Verenigde Naties vinden geen landen die hen willen opvangen.
Zuid-Soedan werd in 2011 onafhankelijk, maar sinds december 2013 woedt er een burgeroorlog.

Bron: Belga