Vervanging F-16’s – Boeing niet meer kandidaat, Amerikaans staatsagentschap toch niet aanwezig op vergadering

Vervanging F-16's - Boeing niet meer kandidaat

Het Amerikaanse staatsagentschap dat Boeing vertegenwoordigt en het gevechtsvliegtuig F/A-18 E/F Super Hornet voorstelde als opvolger van de verouderende Belgische F16’s, was woensdag dan toch niet aanwezig op de technische vergadering met de generale staf van Defensie. Dat werd vernomen uit eensluidende bronnen. Eerder op de dag maakte Boeing bekend niet langer kandidaat te zijn om de opvolger van de F16’s te leveren. Het agentschap van de Amerikaanse marine, het US Navy Program Manager Air 265, “was deze ochtend niet aanwezig” op de bijeenkomst van kandidaten waarop de vier andere betrokken agentschappen (één Amerikaans en drie Europese) wel aanwezig waren. Dat meldde een woordvoerder van minister van Defensie Steven Vandeput aan Belga, nadat de minister eerder op de dag tijdens de Kamercommissie Defensie verklaard had dat alle agentschappen aanwezig waren. En ook Boeing heeft bevestigd dat het agentschap van de US Navy de vergadering in Brussel niet heeft bijgewoond.
Minister Vandeput verklaarde eerder op de dag dat de vergadering plaatsvond tussen de vertegenwoordigers van het vervangingsprogramma van de F-16’s (of “Air Combat Capability (ACCap) Successor Program”) en de vijf staatsagentschappen. Volgens zijn woordvoerder heeft de minister “incorrecte” informatie gekregen, en was het agentschap dat Boeing vertegenwoordigt dus niet aanwezig op de bijeenkomst. De woordvoerder laat ook nog weten dat de US Navy nog geen schrijven heeft ontvangen van de US Navy.
De regering wil 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen aankopen om de 54 verouderde F-16’s te vervangen. Die gaan allemaal tussen 2023 en 2028 uit roulatie. Voor de aankoop is een initieel bedrag van zowat 3,573 miljard euro voorzien.
Boeing liet woensdag in een persmededeling verstaan dat het geen kandidaat meer is. De constructeur uitte daarbij onverholen kritiek op de aanbesteding, die oneerlijk zou zijn.

bron: Belga