Turks referendum – “Europese waarnemers moeten zich niet moeien met Turkse politiek”

Turks referendum -
Turks referendum - "Europese waarnemers moeten zich niet moeien met Turkse politiek"

Europese verkiezingswaarnemers moeten niet tussenkomen in de binnenlandse Turkse politiek. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu vandaag gezegd, in een reactie op kritiek van de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) op onregelmatigheden die waarnemers tijdens het referendum van zondag hebben vastgesteld. In het referendum van zondag haalde het ‘ja’-kamp onder leiding van de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan een nipte meerderheid. Turkije evolueert daardoor van een semi-presidentieel naar een presidentieel systeem, waardoor de formele macht van de president gevoelig wordt uitgebreid.

Waarnemers van de Raad van Europa en de OVSE stellen echter dat beide kampen niet met gelijke wapens streden en dat het referendum “niet beantwoordt aan de democratische criteria”. De Europese Commissie drong daarop aan op een transparant onderzoek naar die onregelmatigheden, maar dat voorstel valt bij de Turken op een koude steen.

Volgens Cavusoglu is de Europese kritiek vooral een voorbeeld van “onwetendheid” en waren de OVSE-waarnemers “vooringenomen”. Intussen heeft de Turkse politie volgens de oppositiekrant Birgun in de nasleep van het referendum 38 mensen opgepakt in Istanboel, nadat ze tegen de uitslag van de volksraadpleging hadden geprotesteerd.

Bron: Belga